Den gamle konstnären Vasil har förlorat sin hustru Ivanka. Efter begravningen hävdar en upprörd grannfru att den döda har försökt ringa henne på hennes mobil. Den spiritistiskt intresserade Vasil får för sig att ta hjälp av ett omtalat medium för att komma i kontakt med sin avlidna hustru. Vad ville hon säga till grannfrun? Förgäves försöker Pavel tala förstånd med sin gamle far. När de tillsammans beger sig iväg för att uppsöka mediet kommer deras redan ansträngda relation att sättas på ytterligare prov.

OM REGISSÖRERNA
Kristina Grozeva (f. 1976) och Petar Valchanov (f. 1982) är ett författar-, producent- och regissörspar från Sofia, Bulgarien. De träffades första gången på NATFA - National Academy for Theatre and Film Arts - i Sofia och har arbetat tillsammans sedan dess. År 2009 grundade de sitt eget produktionsbolag, Abraxas Film. Deras mål är att producera kortfilmer, spelfilmer och dokumentärer med minnesvärda karaktärer och gripande berättelser som är lika delar roliga, upprörande och rörande.

Kristina och Petars kortfilmsdebut JUMP (2012) blev den första bulgariska filmen någonsin som nominerades till en European Film Award. Deras långfilmsdebut LÄXAN (2014, svensk distribution: Starlet Media) och dess uppföljare ÄRAN (2016, svensk distribution: Starlet Media) är två av de mest hyllade bulgariska filmerna under 2000-talet och fick många priser både hemma och runt om i världen. De två filmerna utgör de första delarna av regissörernas så kallade "Tidningsnotistrilogi"; berättelser inspirerade av tidningsnotiser som skildrar det absurda livet i det postkommunistiska Bulgarien. Den sista delen, TRIUMPH är för närvarande under utveckling.

MIN FAR OCH JAG vann Grand Prix - The Crystal Globe - vid den internationella filmfestivalen i Karlovy Vary 2019 och utsågs till Bulgariens bidrag till Oscarnomineringen för Bästa Internationella Film 2021.

I rollerna:
Ivan Barnev                                            
Ivan Savov                                           
Tanja Shahova
Hristofor Nedkov
Nikolaj Todorov
Bojan Doychinov
Margarita Gosheva
Ivanka Bratoeva

Manus & regi -  Kristina Grozeva & Petar Valchanov / Bulgarien 2019
Speltid - 87 min
Genre - Drama
Åldersgräns - fr 7 år
Originaltitel - Bashtata
Bildformat - Cinemascope
Premiärdatum - 2022-05-06
IMDB - Klicka här
Distributör - Novemberfilm

PRESS- och MARKNADSFÖRINGSMATERIAL

Premiärdatum:
6 maj - Zita, Stockholm
6 maj - Victoria, Stockholm
6 maj - Saga, Stockholm
6 maj - Bio Aspen, Stockholm (11-12/5)
6 maj - Fyrisbiografen, Uppsala
6 maj - Bio 7:an, Gävle
6 maj - Folkets Bio, Umeå
27 maj - Panora, Malmö
27 maj - Kino, Lund

Min far och jag - svensk trailer from novemberfilm on Vimeo.

novemberfilm Krutmeijersgatan 5 217 41 MALMÖ
tel: 070 - 456 04 02 e-post: info@novemberfilm.se